Omega-3 er halvert i oppdrettsfisken

Kilden til Omega-3 er algene

Oppdrettsfisken er i ferd med å miste sine helbredende egenskaper. Endring av sammensetningen i fiskefôr har halvert innholdet av de sunne omega-3-fettsyrene i fisken. De viktigste fettsyrene, EPA og DHA, sikrer en normal kroppsfunksjon i hjerne, hjerte og syn for oss mennesker. Påstanden er, ifølge Sjømat Norge, at fôringen ble endret av miljøhensyn. Fôret har blitt endret betraktelig de siste årene uten hensyn til fiskens naturlige kosthold. En rapport fra Nofima fastslår at fôret nå inneholder nesten 20% soyaproteinkonsentrat. Vi vet at dyrking av soya forekommer i områder som lider store tap av regnskog fordi bøndene rydder plass til nettopp Soya. Nàdarra stiller spørsmålstegn til om dette er miljøvennlig. 

Framtiden i våre hender har skrevet artikkel om feil mat til fiskene, og hvordan norsk oppdrettsnæring har direkte tilknytning til avskoging av regnskogen 

Fisken må spise naturlig

Et viktig poeng for Nàdarra er at man ikke forstyrrer naturens øko-system med erstatninger som skal øke lønnsomhet. Oppdrettsnæringen kan i dette tilfellet sammenlignes med at kuene fôres med mais i stedet for gress. Nàdarra oppfordrer til å spise villfisk som er en renere kilde til Omega-3. Fisken spiser alger og får naturlig Omega-3 med marine fettsyrer fra kilden.

Algeolje som kosttilskudd

Nàdarra Algeolje dyrkes på landanlegg med renset saltvann fordi algene i havet lagrer miljøgifter i plantematerialet. Således er Nàdarra Algeolje renere enn villfiskens Omega-3 fordi vi ikke eksponerer algene for havets miljøgifter. Vi har også markedets eneste flytende algeolje med svært høye næringsverdier. På bare 2,5 ml (halv teskje) får du 1000 mg Omega-3. 

Nàdarra fremmer saker som handler om bedre kosthold for mennesker og dyr, og at vi skal tenke bærekraft på jordens ressurser og vårt forbruk. 

Kilder:
Artikkel på NRK – “Planteoljer har halvert Omega-3-nivået i oppdrettslaksen”   August 2019
Harvest har skrevet mange gode artikler om temaet (krever abonnement)