Delsum: kr 0,00


Du har ingen produkter i handlekurven.

Velg en side

Omega-3 behandler tørre øyne

Algeolje med Omega-3 er ren kilde til Omega-3, og har mange bruksområder

Behandling mot tørre øyne

Kan Omega-3 hjelpe øynene dine?

Friske øyne gir ingen bekymring for oss mennesker, og vi kan være lykkelige over at øynene fungerer som de skal. Øynene trenger viktige næringsstoffer, blant annet:
- Lutein og zeaxanthin som hindrer grå stær og AMD
- Vitamin A som gir bedre nattesyn og hindrer tørre øyne
- Vitamin C, E og sink som gir bedre synsfunksjon generelt
Alle disse næringsstoffene får man i et variert kosthold.

Er Omega-3 bra for øyehelsen?

Det korte svaret er "ja". Omega-3 har vist seg å redusere risikoen for visse øyesykdommer, blant annet tørt øye. Det er spesielt to omega-3-fettsyrer — DHA og EPA - som er viktige for både synsutvikling og netthinnefunksjon. Begge disse essensielle fettsyrene må komme fra fet fisk eller et omega-3-tilskudd, siden kroppen ikke kan produsere disse fettsyrene selv. Helsedirektoratet anbefaler minst 250 mg av EPA og DHA per dag.

Ifølge American Optometric Association (aoa.org), er DHA funnet med den høyeste konsentrasjonen i netthinnen. Denne delen av øyet er ansvarlig for visuell gjenkjennelse og har en viktig funksjon i å sende signaler til hjernen. Det er også funnet synshemming og forringelse av netthinnen gjennom flere lignende studier ved mangel på DHA i dietten. I tillegg viser det seg at EPA brukes i produksjonen av DHA i kroppen.

Omega-3 og tørre øyne

Omtrent 14% av voksne lider av tørre øyne. Det er en kronisk tilstand forårsaket av redusert tårevolum og kvalitet. Når øyet ikke er dekket av riktig blanding av vann og oljer, kan betennelse i øynene oppstå og forårsake sykdommen, kalt okulær overflatesykdom.

Symptomer på tørre øyne kan inkludere en sviende, kløende eller brennende følelse i øyet. Det gir følsomhet for lys, tåkesyn, slim i eller rundt øyet og overdreven riving. Spesielt eldre kvinner har høyere risiko for tørre øyesykdommer enn andre grupper, muligens på grunn av hormonelle forandringer som påvirker de tåreproduserende kjertlene.

Forskere antar at Omega-3 - spesielt EPA og DHA - kan redusere risikoen for tørre øyesykdommer og lindre symptomene på grunn av deres betennelsesdempende aktivitet. Vitenskapelige bevis fra flere studier har støttet denne hypotesen, ettersom Omega-3-tilskudd har vist seg å slette symptomer og progresjon av tørre øyesykdommer.

Tørre øyne og bedre kosthold
Ta vare på øynene dine
En god livsstil

Mer forskning om øynene våre

En studie fra 2018 viste at daglig tilskudd med 1.000 mg Omega-3 ga reduserte symptomer. Studien varte i 3 måneder og foregikk med kvinner og menn mellom 35 og 45 år gamle.

I en annen klinisk studie gjennomførte 105 menn og kvinner daglig inntak med kosttilskudd som inneholdt 2.240 mg Omega-3. Denne høye dosen ble brukt for å teste Omega-3 som medisinsk behandling på tørre øyne. Symptomene gikk ned, og i tillegg økte tåreoppbrytningstid og reduserte tåre-osmolaritet. Osmolaritet måler hvor mye ett stoff løser seg opp i et annet stoff.

Sist, men ikke minst, en tverrsnittsstudie av 32.470 kvinner i alderen 45–84 år som deltok i Women's Health Study. Her fant man ut at de med det høyeste Omega-3-inntaket (gjennomsnittlig 1.990 mg/ dag) hadde 17% lavere risiko for tørre øyne enn de med lavest inntak (gjennomsnittlig 920 mg/ dag). Studien påviste at kvinner med høyest inntak hadde 12% lavere risiko for tørre øyesykdommer.

Ikke ta for store dose over lang tid

Studiene vi refererer til har høyere inntak enn anbefalt daglig dose fra Helsedirektoratet. Doseringen kan være høyere i en periode for å gi en "reparerende" effekt, men for opprettholdelse av gode kroppsfunksjoner skal man ha et normalt inntak. Søk alltid råd om dette hos din fastlege og spis variert kost.

Annet lesestoff fra Nàdarra:
Omega-3 kurerer ADHD
Hvorfor er fettsyrene viktige for kroppen?

Pin It on Pinterest

Share This