Kosthold for gravide veganere og vegetarianere

Gode råd til gravide kvinner med vegetabilsk kosthold

Før vi forteller mer om rådene våre, oppfordres alle til å spise mer plantebasert kost med Omega-3 fettsyrer.

Vi skal konsentrere oss om marine fettsyrer; nærmere bestemt fettsyrene EPA og DHA. Helsedirektoratet oppfordrer gravide kvinner til daglig inntak på minimum 200 mg av DHA per dag. EPA og DHA produseres ikke naturlig i kroppen, og vi må ta dette som tilskudd.

Behovet for Omega-3 øker for gravide og ammende kvinner. Plantebasert kost vil dekke for alle næringsstoffer som finnes i et variert kosthold, men marine fettsyrer mangler. Den eneste vegetabilske kilden til EPA og DHA er algeolje.

Fosteret trenger tilførsel av EPA og DHA for å bygge en god hjerne-, hjerte- og synsfunksjon. EPA og DHA er blant byggesteinene for en riktig utvikling av fosterets sentrale funksjoner.

Nàdarra Algeolje kan fås i flytende eller i kapsler, og dekker anbefalt dagsbehov. Flytende algeolje selges kun av Nàdarra i Norge.

Tang- og taremel inneholder mye jod. Det anbefales dagsdose på maks 175 μg. Må ikke overskrides.

Andre viktige næringsstoffer under graviditet

Gravide kvinner på vegetabilsk kosthold må sørge for tilstrekkelig inntak av kalsium, D-vitamin, jod (175 μg) og vitamin B12 (2 μg). Mangel på disse næringsstoffene kan gi alvorlig forstyrrelse av barnets utvikling, og gravide og ammende bør derfor ta tilskudd.

Pass på at tilskuddet du velger ikke gir for mye jod.

Dette bør man unngå

Mange varer av animalsk opprinnelse inneholder skadestoffer som kan påvirke fosteret i dets utvikling. Unngå blant annet spekekjøtt, kjøttpålegg som nærmer seg “holdbar til” dato, rødt kjøtt og ulike fiskearter over en viss størrelse. Fiskene samler giftstoffer i lever og kjøtt over levetiden i havet. Eks. Kveite over 20-30 kg er skadelig også for voksne.

Disse matvarene inneholder mikroorganismer og giftstoffer som er skadelige for fosteret. Spesielt dioksiner og PCB konsentreres oppover i næringskjeden og overføres også til brystmelken. Et plantebasert kosthold er derfor et renere alternativ. Algeolje lages av algene som er nederst i næringskjeden, og algeolje produseres i lukkede saltvannstanker med renset saltvann.

Kilder:
Kostholdsråd for gravide kvinner på Hepla.no
Helsenorge.no om vegetarkost for gravide