Betydningen av Omega-3 i kreft

Artikkel sammendrag av Dr. med. Volker Schmiedel

Innledning

Tyske leger anerkjenner naturmedisin som en viktig del av legevitenskapen, og det er et større skille mellom de ulike fagfeltene i Norge. I Nàdarra synes vi det er viktig med et helhetlig bilde på kroppen vår, og vi mener denne artikkelen gir god kunnskap innen kreftforskningen:

I artikkelen “With Omega-3 Against Cancer” av Dr. med. Volker Schmiedel, fra fagtidsskriftet Naturarzt, er han opptatt av innflytelsen Omega-3 har på menneskers helse og kreft. Vi har oppsummert innholdet i artikkelen for deg nedenfor.

“Omega-3 fettsyrer har en betennelsesdempende effekt. De roer et overaktivt immunforsvar, beskytter mot farlige hjertearytmier og hjelper mot depresjon. Fettsyrene bør også brukes som en støttende effekt i kreftforebygging og terapi.”

Omega-3 i brystkreft

I en studie utført over hele verden ble 300 000 kvinner, hvorav nesten 9 000 led av brystkreft, undersøkt. Målet med studien var å finne ut hvilken innflytelse omega-6/3-forholdet har på sannsynligheten for brystkreft. Hver 10 prosent forbedring i omega 6/3-forholdet resulterte i 6% færre brystkrefttilfeller. Dette betyr at hvis 10% mer omega-3 ble tatt fra fisk/alger eller 10% mindre omega-6 fra kjøtt, reduserte risikoen for brystkreft med 6%. Bortsett fra i USA: her falt risikoen til og med med 27%, noe som skyldes den spesielt høye omega-6 dietten (mye kjøtt, ost, maisolje).

Omega-3 i prostatakreft

En annen studie så på 15 000 friske menn, hvorav 500 utviklet prostatakreft i løpet av 13 år. En analyse av blodverdiene viste at en femtedel av deltakerne i studien med det høyeste DHA / EPA-nivået hadde 40% lavere risiko for å utvikle prostatakreft.

Omega-3 for lungekreft

Et annet eksempel finnes i Norge: en veldig stor studie med mer enn 50 000 voksne norske kvinner og menn undersøkte forekomsten av lungekreft med og uten omega-3 inntak. Denne studien vurderte også andre faktorer som røykeatferd, alder og kjønn. Etter dette ble risikoen for kreft halvert med et økt omega-3 inntak. Dette betyr at nordmenn som tar omega-3 i tillegg, uavhengig av røykeatferd, alder og kjønn, bare utvikler lungekreft omtrent halvparten så ofte.

Urte-omega-3 uten kreftbeskyttelse

I en annen studie ble vegetabilsk omega-3 fettsyre ALA (fra lin- og rapsolje og chiafrø, for eksempel) målt og den statistiske risikoen sammenlignet. Undersøkelsen viste at plantebasert omega-3 ikke er egnet for kreftforebygging – veldig forskjellig fra de maritime omega-3-fettsyrene som de som finnes i fiskeolje eller algeolje.

Omega-3 etter kreftutbrudd

Andre studier viser at maritime fettsyrer også kan ha en støttende effekt etter utbrudd av kreft. EPA-nivåer ble målt hos 48 pasienter med mindre ondartet prostatakreft. En kontrollbiopsi av vevet ble utført et halvt år senere. En betydelig langsommere progresjon av kreften ble funnet hos menn med et godt EPA-innhold.
I en annen studie fikk 46 lungekreftpasienter 2,5 g EPA / DHA eller ingen EPA / DHA. Hos pasienter uten ekstra EPA og DHA, utviklet kreft seg i 58% av tilfellene, og 61% av pasientene døde etter ett år. Hos pasienter som fikk 2,5 g EPA / DHA i form av fiskeolje, utviklet kreften seg bare med 20% og 40% døde etter ett år. Alle pasienter gjennomgikk cellegift. Omega-3 biter ikke med cellegift, men ser ut til å øke effekten (Advarsel: med litt cellegift, f.eks. Cisplatin, bør omega-3 ikke tas rett før eller etter cellegift, men det er fornuftig mellom behandlingene)

Lindre bivirkninger med algeolje

Kreftpasienter lider mest av den såkalte trettheten, som forstås som en stor utmattelse. Så langt har det ikke vært mulig å avgjøre om den kommer fra den underliggende sykdommen eller terapien. Tretti-ni måneder etter diagnosen ble mer enn 600 brystkreftpasienter knyttet til fettsyreinntaket forbundet med forekomst av utmattelse. Pasienter med høyest omega-6 eller lavest omega-3-inntak hadde en 2,6 ganger økt risiko for å lide av utmattelsessyndrom. Omega-3 kan dermed beskytte mot det verste kreftsymptomet, utmattelse, selv etter kreftsykdommen.
En god omega-3 tilførsel (ca. 2 g EPA / DHA) er en forutsetning for beskyttelse mot kreft. Denne verdien kan garanteres med 300 g makrellfilet per dag, en spiseskje fiskeolje av høy kvalitet eller en tilsvarende mengde fiskeoljekapsler.

Omega-3 olje og kapsler

Omega-3 kan konsumeres i flytende form som olje eller som kapsler. Den anbefalte mengden er en spiseskje fiskeolje daglig, som er omtrent 2 g EPA / DHA eller “bare” 2,5 ml algeolje (halv teskje). Denne verdien kan også oppnås med kapsler. Det er først og fremst viktig å være oppmerksom på det nøyaktige innholdet av EPA og DHA, da dette skiller seg veldig fra produsent til produsent. Billig forberedelser kan føre til oppstøt med en fiskig smak. Dette er fordi den inneholder oksiderte fettsyrer, harsk olje, så å si. Slike produkter må kastes.

Det er optimalt å ta et flytende preparat av høy kvalitet. På den ene siden har dette fordelen at du kan se fiskeoljen og bestemme dens kvalitet. På den annen side kan flytende fiskeolje røres inn i sauser, supper eller andre retter. Det er spesielt viktig for kreftpasienter å konsumere fiskeoljer uten tungmetaller eller sprøytemidler for å unngå disse ekstra belastningene. Algeolje er vegetabilske alternativ for vegetarianere og veganere.

Dr. med. Volker Schmiedel har vært spesialist i fysisk medisin og rehabiliteringsmedisin i 31 år og jobber i Paramed poliklinikk i Sveits. Som Omega-3-ekspert er han forfatter for en rekke bøker, bokbidrag og spesialistartikler samt medredaktør av flere naturopatiske tidsskrifter.

Hvis du er interessert i den opprinnelige artikkelen “With Omega-3 against cancer” av Dr. med. Volker Schmiedel, ta kontakt med oss ​​på e-post post@nadarra.no, så sender vi deg artikkelen.

Kilder:
Amerikansk forskning som viser til sammenhenger mellom Omega-3 og kreft
Dr. Med. Volker Schmiedel sin egen blogg (på tysk)

Andre artikler fra Nàdarra:
Husk Omega-3 hver dag: 1 av 9 “Hjernen” – Artikkelsamling om de gode sidene ved Omega-3
Omega-3 styrker immunforsvaret